Donderdag 28 april heeft de gemeenteraad een nieuw verkeersregime voor het Zuideinde vastgesteld. Daarmee wordt de zuidelijke haven geheel autovrij in het seizoen van 11:00 tot 23:00 uur, en het Zuideinde zo goed als autovrij. In de raad complimenteerde en feliciteerde iedereen elkaar en zichzelf met dit prachtige resultaat, nadat in de vorige Nivo dit heuglijke feit al was geclaimd als prestatie van Lijst Kras. Humor blijft onmisbaar.
Natuurlijk is ook GroenLinks blij met deze doorbraak, waar we tientallen jaren voor geknokt hebben. Maar het zijn bij uitstek de bewoners en ondernemers aldaar die deze prestatie op hun naam mogen schrijven. Zij hebben het optimisme en het uithoudingsvermogen opgebracht om constructief door te onderhandelen, tot het gaatje en daar voorbij. Met succes. Van het resultaat zullen niet alleen zijzelf, maar onze hele gemeenschap én alle toeristen de vruchten plukken.

Nu is het aan het College om het genomen besluit voortvarend uit te voeren. Uiteraard in overleg met bewoners en ondernemers, maar wél zo snel mogelijk. De drukte loopt immers nu al uit de hand. Alles wat meteen kan, moet ook meteen uitgevoerd worden. Bij de toegang tot het Zuideinde kunnen de verwijsborden naar P Haven Zuid per direct worden weggehaald, alle beetjes helpen. Daarnaast zijn er ook tijdelijke maatregelen nodig, met name aan de noordkant. Want daar is het nu weer gewoon “bal”: volop bussen en auto’s over Noordeinde, Haven Noord en Havendijkje naar het Kleipark, én weer terug. Er is inmiddels weer parkeerruimte voor bussen op parkeerterrein Parallelweg, maar de meeste bussen rijden nog steeds gewoon door naar het Noordeinde, en worden dan gewoon doorgelaten. Evenals elke automobilist die zegt dat hij op de Haven moet zijn: dat is immers bestemmingsverkeer.

 

Dat kan zo niet langer. Het college is een inspanningsverplichting aangegaan om het verkeersaanbod aan bussen en auto’s richting Haven Noord dit seizoen met 50% te verminderen. Maar wat iedereen eigenlijk al wist, blijkt ook nu weer: zolang de bussen niet tegen worden gehouden, blijven ze gewoon komen, al is het nog zo krap en gevaarlijk. Moet dat echt doorgaan tot er ongelukken gebeuren? Dan is de gemeente zonder meer aansprakelijk, nu er ook officiële onderzoeksrapporten liggen waarin deze verkeerssituatie als onaanvaardbaar onveilig wordt bestempeld.

 

Twee weken geleden hebben wij het college van B & W vragen gesteld over de huidige verkeerssituatie op de Dijk. Kort vóór de laatste raadsvergadering heeft het college daarop geantwoord. De antwoorden (zie hieronder op deze site) zijn teleurstellend: géén tijdelijke maatregelen om in afwachting van de nieuwe regeling de verkeerschaos – met name aan de noordkant – te beperken en de veiligheid te waarborgen. Naast het opknappen van parkeerterrein Parallelweg lijkt het college zich te beperken tot de planologische voorbereiding van de afrit Noordeinde-Kleipark. Dat duurt echter nog maanden, zelfs als er geen bezwaren zouden komen. Met andere woorden: als er verder niets gebeurt blijven in ieder geval dit hele seizoen de bussen nog in twee richtingen over Noordeinde, Haven Noord en noordelijk Havendijkje rijden. Bovendien is de kans reëel dat die afrit sowieso niet doorgaat, door (o.i. terechte) bezwaren van Noordeindebewoners en/of bezwaren bij de Provincie: de dijk is immers Provinciaal Monument.  Dan is helemaal het eind nog niet in zicht….

 

Deze antwoorden van het college waren nog van vóór de laatste raadsvergadering. In de algemene juichstemming van die vergadering was echter ook de wethouder vol goede moed, en beloofde hij voortvarend aan de slag te gaan. GroenLinks rekent erop dat hij die voortvarendheid ook waarmaakt, en ook aan de noordkant verdere actie onderneemt om die bussen daar nog dit seizoen weg te krijgen.

 

Herman Sier  / 2 mei 2011.