Na vier jaar onenigheid over de huisvesting nam de gemeenteraad vorige week donderdag eindelijk een besluit: de panden aan de Mgr. Veermanlaan worden verkocht, waarschijnlijk afgebroken, en de gemeente gaat de ambtenaren deels huisvesten in het complex van de HHNK aan de Schepenmakersdijk in Edam. Het stadskantoor in Volendam blijft de plaats waar de burger terecht kan voor alle contacten met de gemeente.
Een deel van de ambtenaren huisvesten in het HHNK complex aan de Schepenmakersdijk is de meest logische en ook goedkoopste oplossing, zeker nadat die panden in 2011 door de gemeente waren aangekocht. Al die tijd stonden ze leeg met alle extra kosten van dien terwijl de situatie aan de Mgr. Veermanlaan zo langzamerhand onhoudbaar werd in de door lekkages, schimmels en ongedierte geplaagde oude gebouwen.
Raadsmeerderheid
Al sinds mei van dit jaar was er een meerderheid van VVD, PvdA en GroenLinks in de gemeenteraad die deze beslissing wilde nemen, dus het was geen verrassing dat het nu een keer gebeurde. Desondanks schreeuwden VD80, CDA en lijst Kras moord en brand. Was het onzorgvuldig dat er een keer een beslissing genomen werd over een kwestie die al vier jaar speelt? Het CDA durfde zelfs te beweren dat er geen acute noodzaak was om de ambtenarenhuisvesting te reorganiseren. Ze wilden kennelijk op dezelfde manier voortmodderen. Dat zou pas onzorgvuldig zijn.
Aanvullend bouwkundig onderzoek
VVD, PvdA en GroenLinks hebben het initiatief genomen door op kosten van hun gezamenlijke fractiebudgetten een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren door adviesbureau ABT. Ook bij het eerdere onderzoek van Ernst en Young was om bouwkundige expertise gevraagd, maar die analyse bleef beperkt tot globale richtgetallen per vierkante meter en ze hebben geen bouwkundigen ingeschakeld. Bovendien bleek dat de scenario’s van Ernst en Young uitkwamen op bedragen die veel hoger lagen dan wat de gemeente beschikbaar had. Het bureau ABT heeft gedetailleerde berekeningen gemaakt uitgaande van de situatie ter plekke en uitgaande van wat binnen de budgetten van de gemeente mogelijk was.
Extra geld nodig
Ook volgens de berekeningen van ABT moest extra geld worden vrijgemaakt voor het geschikt maken van het HHNK-complex, zij het veel minder dan volgens Ernst & Young nodig zou zijn. Dat extra geld is ‘gevonden’ door in de begroting de uitgaven voor horecatoezicht, gladheidsbestrijding en verslavingsbeleid gelijk te houden aan die van vorig jaar en het budget van de rekenkamercommissie iets te verlagen. Met hulp van de afdeling Financiën van de gemeente werd vastgesteld dat deze bezuinigingen voldoende waren om de door ABT berekende exploitatielast van de HHNK-panden te dragen. VVD, PvdA en GroenLinks dienden vier amendementen in om de extra bezuinigingen mogelijk te maken. De drie partijen namen dus op 7 november niet alleen een besluit over de huisvesting, ze zorgden er ook voor dat er voldoende budget beschikbaar is om op een verantwoorde manier het HHNK-complex op te knappen en voor minstens de komende 10 jaar te onderhouden.
Met de uitvoering van dit besluit wordt eindelijk een knoop doorgehakt, met een goed resultaat voor de burgers en de gemeente, maar vooral voor onze al jaren onverantwoord slecht gehuisveste ambtenaren.
Nico M. van Straalen