Precies één dag na het verschijnen van ons artikel over de absurde en plotselinge renovatie van de vervallen gemeentelijke gebouwen aan de Mgr. Veermanlaan kwam er een uitgebreide reactie van het gehalveerde college bestaande uit wethouder Marisa Kes (VD80), wethouder Gina Kroon (CDA) en burgemeester van Beek (CDA). Hun uitleg roept echter veel meer vragen op dan zij beantwoordt. Eerst het goede nieuws (snik): deze zinloze aanpassing kost ‘slechts’ € 131.537,90. Nu het slechte nieuws: dit is weggegooid geld. Het college heeft veel te laat de problemen aangepakt. Haastige spoed is zelden goed.
Het relaas van het college begint op 2 juli 2013, bijna van uur tot uur krijgen we inzicht in de ondernomen activiteiten. Op die dag melden zich meerdere medewerkers bij de Arbo -coördinator met huidklachten/aandoeningen. De Arbo-coördinator gaat op onderzoek uit: er blijken meer mensen met klachten. Deskundigen stellen vast dat de aandoeningen veroorzaakt worden door de aanwezigheid van schimmels en ongedierte in het gebouw. De Arbo-functionaris neemt contact op met de burgemeester en op 4 juli is er een crisisberaad met het college en deskundigen. Er moet snel gehandeld worden, want zo laat het college ons weten: “de gezondheid van onze medewerkers stond voor ons voorop”. Portakabins worden in allerijl geplaatst , medewerkers elders ondergebracht en eind augustus, na de vakantie, moet alles weer klaar zijn.
Het college is te laat begonnen
Het college doet voorkomen alsof ze is overvallen door de schimmel- en ongedierte-problematiek. Als een donderslag bij heldere hemel. In werkelijkheid was dit alles in het voorjaar van 2013 allang bekend. Dit blijkt uit de vragen die de VVD toen stelde over de gezondheidsklachten van de medewerkers en over hoe die problemen moesten worden opgelost. De klachten waren: “benauwdheid (luchtwegen), versnelde vermoeidheid, geïrriteerde ogen (branderig gevoel), allergische reacties (ogen en huid) en verkoudheid”. De oplossing die het college toen al voor ogen had: “het bestrijden van ongedierte en schimmels, controle airco’s, vervangen van de huidige vloerbedekking door PVC vloerbedekking, de muren worden geschilderd, de vitrage wordt vervangen”. De opmerking “de gezondheid van onze medewerkers stond voor ons voorop” klinkt hol nu we weten dat het college maandenlang niets heeft ondernomen totdat ze op 2 juli er nogmaals door de Arbo-coördinator op gewezen moest worden dat er nu echt op korte termijn iets moest gebeuren. Medewerkers bleven maar ziek worden.
Het smoezenboek gaat open
Het college geeft als reden voor het uitstel en de haastige gang van zaken dat de huisvestingdiscussie steeds uitgesteld werd waardoor ook het noodzakelijk onderhoud telkens vertraging opliep. Dit excuus is vergezocht en van het kaliber “de brug stond open”. Het was nota bene VD80 die tijdens de raadsvergadering eind mei voorstelde om de besluitvorming over de huisvesting een maand uit te stellen. Verantwoordelijk wethouder Kes van VD80 zag hier geen bezwaar in. Kennelijk was het partijpolitieke belang van VD80 toen even belangrijker dan de gezondheid van de zieke ambtenaren. Eerder had zij steeds met nadruk gezegd dat een besluit over de huisvesting geen verder uitstel duldde. Tja, het zijn maar woorden zonder betekenis. Om dat zelfveroorzaakte uitstel dan nu als excuus te gebruiken is wel erg doorzichtig en niet chic.
Goed geld naar kwaad geld gooien
Het college had deze problematiek eerder moeten aanpakken, met open vizier en in samenhang met de discussie over de huisvesting. U weet wel: waar gaan we behalve in het Stadskantoor onze ambtenaren huisvesten? In een flink verbouwd gebouw aan de Mgr. Veermanlaan of in de leegstaande gebouwen van het HHNK in Edam? De kosten van deze opknapbeurt bedragen incl. BTW € 131.537,90. Dit is erg veel geld. Als men rustig en zonder vooringenomenheid over de problemen met dit zieke gebouw was gaan nadenken had wellicht een andere optie kans gemaakt, namelijk om de ambtenaren voor enige tijd onder te brengen in de gebouwen van het HHNK in Edam. De problemen aan de Mgr. Veermanlaan had men dan kunnen laten voor wat zij waren in afwachting van definitieve besluitvorming. Hoe het besluit ook was gevallen: de ambtenaren zitten hoe dan ook goed daar in Edam, hetzij tijdelijk, tot na een grondige verbouwing van de Mgr.Veermanlaan, hetzij definitief, als tot gebruik van HHNK besloten zou worden. Maar het lijkt alsof ons college huiduitslag krijgt alleen al bij het horen noemen van de plaats Edam.
Dit had veel beter gekund
We zitten nu met een gebouw dat met allerlei lapmiddelen in hoog tempo in de vakantieperiode is opgeknapt. Hulde aan de werklieden. Ook voor hen is het wrang: hoe het huisvestingsbesluit ook uitvalt, het meeste werk zal weer teniet worden gedaan, hetzij door sloop, hetzij door een grootscheepse verbouwing. Alles weer in de container! Als het college op tijd was begonnen en met een frisse blik te werk was gegaan waren we voor veel minder geld veel beter af geweest. Wat echter ook steekt is dit: steeds vaker krijgen problemen niet de meest doordachte oplossing, maar de oplossing die het beste past in het partijpolitieke straatje van VD80. Onze gemeenschap is hier niet bij gebaat. Hoe lang nog krijgt deze partij de gelegenheid om op deze opportunistische wijze politiek te bedrijven?
John Kluessien