A.s. donderdag 17 februari wordt in de Raad opnieuw gepraat over het “Verkeersplan Toeristisch Centrum” van B&W. Het lijkt erop dat binnenkort een paar grote stappen gezet kunnen worden in de nu al 38 jaar durende martelgang om de (hele!) dijk auto(bus)vrij te krijgen. Maar we zijn er nog niet. In het collegeplan worden nog steeds de belangen van de ondernemers vergaand beschermd ten koste van de bewoners. Die worden daardoor genoodzaakt om opnieuw hun heil te zoeken bij de rechter. Gevolg: er gebeurt wéér niets…. Daarom moet het plan volgens GroenLinks nog op een aantal belangrijke punten aangepast worden.

Aan de zuidkant is het belangrijkste knelpunt – u raadt het al – het parkeerterrein Haven-Zuid, oftewel “Joppie”. De ondernemers aldaar willen dat parkeerterrein koste wat kost openhouden, maar iedereen is het erover eens dat in ieder geval de hele Haven autovrij moet worden. Parkeerders aldaar moeten dan dus heen en terug, ofwel over het Zuideinde, ofwel achterlangs. En daar zit nou net de pijn. Bovenlangs heen en onderlangs terug, zoals de ondernemers nu voorstellen, heeft meer nadelen dan voordelen: Extra verkeer onderlangs erbij, maar toch nog geen autovrij Zuideinde. Dat schiet niet op. Onderlangs heen en terug zou in ieder geval een autovrij Zuideinde mogelijk maken, maar dat wordt dan een drukke weg, en dat zien de Zuideindebewoners aan de natte kant – volkomen begrijpelijk – niet zitten.

 

Volgens GroenLinks is daar op een simpele manier iets aan te doen, door drie eenvoudige en heldere aanpassingen van het plan:

·         Het Zuideinde dicht van 11:00 - 23:00 uur in plaats van 11.00 - 21:00 uur. In het zomer­seizoen is er ’s avonds immers nog volop drukte en volle terrassen op de Haven, daar wil je geen auto’s doorheen hebben. Met als groot bijkomend voordeel dat je dan ook van de meeste “ritjesrijders” af bent.

·         Bij “Joppie” alleen kort-parkeren: maximaal één uur, onderlangs heen en terug. Ten eerste zorg je dan dat toeristen daar niet meer parkeren: daarvoor is één uur immers te kort, die kunnen verderop parkeren (Marinapark en Slobbeland-Mutoblok). Daarmee zorg je meteen dat de parkeerplaatsen bij Joppie niet meteen de hele dag vol staan, maar daadwerkelijk beschikbaar zijn en blijven voor (kortparkerende) klanten van de ondernemers Haven-Zuid, waar het uiteindelijk om te doen is.
Theoretisch zou de verkeersstroom onderlangs groter worden door het kort-parkeren, omdat elke parkeerplaats meerdere malen per dag gebruikt kan worden. In de praktijk zal die verkeersstroom echter véél minder worden, juist omdat die parkeerplaats geen toeristen meer trekt, alleen nog de kortparkerende klanten van de ondernemers aldaar. Dat zijn er – buiten de toeristen – niet zoveel. Bovendien blijft het zo ook mogelijk om restaurantgasten die slecht ter been zijn daar af te zetten, want door het kort-parkeren blijven er altijd plekjes vrij.

·         Op zondag de hele dag alleen parkeren voor bewoners/vergunninghouders. Omdat op die dag de drukte, en daarmee de overlast, het grootst is, en omdat de klandizie dan vooral bestaat uit toeristen, die vanwege het kort-parkeren toch al elders staan. Als de bewoners het verkeer achterlangs moeten aanvaarden ter wille van de ondernemers, is het niet meer dan redelijk om, als het ware “in ruil daarvoor”, de grootste belasting, namelijk op zondag, weg te nemen.

In het collegeplan voor de noordkant zitten ook een paar onoverkomelijke problemen. Het college wil namelijk ondanks het opknappen van parkeerterrein Parallelweg nog steeds bussen en auto’s op het Noordeinde toelaten. Wel minder, althans: daar zal in overleg met bewoners en ondernemers naar worden gestreefd. Hoe, dat moet nog blijken… Maar voor die (minder?) auto’s en bussen moet er dan wel bij Wullempie een afrit van het Noordeinde naar het Kleipark komen (“tijdelijk”, kosten 4 ton) om in ieder geval Haven-Noord auto(bus)vrij te krijgen. De door VBN en ondernemers gezamenlijk voorgestelde tunnel moet dan volgens de wethouder die afrit overbodig maken. Dat is echter voor de ondernemers onaanvaardbaar: ook ná realisering van een tunnel willen zij dat het verkeer over het Noordeinde naar het Kleipark kan blijven rijden.

 

Dit is voor GroenLinks onaanvaardbaar, dat moge duidelijk zijn:

·         Ten eerste die afrit bij Wullempie: een (tijdelijke?) lelijke stalen afrit van vier ton alleen om (minder?) bussen en auto’s achter Spaander te krijgen vinden wij verspilling van gemeenschaps­geld. Bovendien komt zo’n afrit er (gelukkig) bij de Provincie nooit door, vanwege de monumentale status van de dijk aldaar.

·         Dan die tunnel: als die de gemeenschap geen extra geld zou kosten, en als we daardoor dan ook echt van de auto’s en bussen af zouden zijn, zou GroenLinks zich daar nog wel iets bij kunnen voorstellen – zij het met moeite. Geen van beide is echter het geval, vrezen wij.

·         Tenslotte: al die investeringen (opknappen Parallelweg, afrit Wullempie, toegangssluis bij Goldfish, nog steeds benodigde verkeersregelaars en mogelijk zelfs een tunnel) en dan evengoed nog steeds auto’s en bussen op het Noordeinde, dat schiet niet op.

 

Voor dit alles ziet GroenLinks maar één oplossing: het Noordeinde helemaal auto(bus)vrij. Dan is er geen lelijke dure afrit nodig, dan zijn er geen verkeersregelaars meer nodig, dan is er geen sores meer bij Goldfish (wachtende/kerende bussen, bedrijfsschade, bestemmingsplanwijziging en fietsersproblemen). En de grootste bonus ligt bij Wullempie en op het Kleipark: dit in potentie prachtige stukje IJsselmeerkust komt dan beschikbaar voor véél mooiere (en bovendien lucratievere) bestemmingen dan alleen maar parkeren.

 

Nogmaals: we zijn nog nooit zo dicht bij een oplossing geweest, maar we zijn er nog niet. De materie is ingewikkeld. Voor het Zuideinde is een goede oplossing nabij, voor het Noordeinde is een radicale keuze nodig. Als daar nog één extra maand onderzoek en overleg voor nodig is, vindt GroenLinks dat – na 38 jaar strijd – geen verspilde tijd, integendeel. Maar als de geesten er nu rijp voor zijn, dan moet het ook nu maar gebeuren. Maar dan wel op de goede manier.

 

Namens GroenLinks, Herman Sier.