“Het verkeer in onze gemeente Edam-Volendam  blijft tot 2030 doorgroeien. Het bestaande wegennet kan niet veel extra verkeer meer verwerken. De Julianaweg, de hoofdverkeersader van Volendam, slibt dicht en bij veel kruispunten is de maximale capaciteit bereikt. Als we niets doen krijgen we problemen met de verkeersafwikkeling  en de verkeersveiligheid.  De Derde Ontsluiting, die de Dijkgraaf Poschlaan verbindt met de N247 en de N244 naar Purmerend, moet er komen. Dan zijn de problemen opgelost. Er is een alternatief: de “nul-plusvariant”.  Hierbij moeten veel kruispunten (zoals Singelweg/N247 in Edam), fietspaden en voetgangersoversteekplaatsen  onder handen genomen worden.  Beide mogelijkheden zullen verder onderzocht worden”. Dit alles kunnen we lezen in Verkeersonderzoek Nut en Noodzaak Derde Ontsluiting uitgevoerd in opdracht van de gemeente Edam-Volendam. 

Het verkeer rijst de pan uit.

Het zwakke van het rapport is dat de groei van het verkeer uitgangspunt van onderzoek en beleid is. Men lijkt de toename van het gemotoriseerde verkeer te zien als een natuurverschijnsel waar wij mensen geen invloed op hebben. Is een nieuwe weg aanleggen de beste oplossing? Het  is maar zeer de vraag of die Derde Ontsluitingsweg zo goed zal werken. Gaat de automobilist  ’s ochtends deze weg nemen om vervolgens achter aan te sluiten in de file naar Amsterdam? En kiest men deze route  ’s middag terug naar huis? Al zou de Derde Ontsluitingsweg soelaas bieden, dan nog blijft het steeds toenemende verkeer gewoon door de gemeente rijden. Op sommige kruispunten in Volendam wordt het juist weer drukker met deze oplossing, zo rekent het rapport ons voor. Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat deze aanpak een keer vastloopt. Van druk naar drukker en via drukst naar een verkeersinfarct. Vroeger ging je naar buiten om een luchtje scheppen, maar straks kun je een portie fijnstof happen, een ongezonde snack.  Nergens in het rapport en helaas ook niet bij onze collegapartijen in de raad komt men verder dan symptoombestrijding. Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Kan het wat minder?

Bij lezing van het rapport blijkt dat het onderzoeksbureau ook voorbij is gegaan aan een cruciale onderzoeksvraag: welk deel van al het verkeer dat door de gemeente rijdt is regionaal en welk deel is lokaal? Lokaal verkeer komt het dorp niet uit en daarvoor hoeven we dus geen Derde Ontsluitingsweg aan te leggen. Het rapport staat weliswaar vol met tabellen over de drukte op verschillende kruispunten, maar zonder deze uitsplitsing naar verkeersstromen kun je het echte probleem niet aanpakken. Het is de moeite waard om te onderzoeken hoe je het plaatselijke verkeer en het verkeer van buiten de gemeente kunt laten afnemen. Tenslotte gaat die nieuwe weg ten koste van de groenstrook tussen Edam en Volendam. Een gebied om zuinig op te zijn.

Hoe pakken we dat aan?

Samengevat pleit GroenLinks ervoor dat we naast de Derde Ontsluitingsweg de “nulplus variant”onderzoeken. Naast het opwaarderen van het bestaande wegennet, met extra aandacht voor de kwetsbare verkeersdeelnemers, willen we tegelijkertijd maatregelen nemen om de groei van het gemotoriseerd verkeer af te vlakken. Getuigt het van wijs beleid van gemeenteraad en college om klakkeloos te accepteren dat het gemotoriseerd verkeer steeds maar doorgroeit? Verwaarloost  de gemeente  hiermee niet haar plicht om voor een veilige en gezonde leefomgeving te zorgen? Er zijn aantrekkelijke alternatieven te over. GroenLinks heeft een flink aantal ideeën die kunnen bijdragen aan het verkeersbestendig maken van onze gemeente voor de toekomst. Daarover volgende keer meer. U als lezer en betrokken burger hebt in de tussentijd ook de gelegenheid hierover na te denken en eventueel te reageren via onze Facebookpagina of onze website .

John Kluessien namens GroenLinks Edam-Volendam