32 fietsers vertrokken vorige week zondagochtend vanaf Edam voor een rondje Zeevang. Later sloten zich nog een paar mensen aan, dus het was een hele karavaan, met de ijscowagen van Do Tol bestuurd door John Kluessien en de bakfiets van Vincent Koerse. GroenLinks had de fietstocht door de Zeevang georganiseerd om kennis te maken met de Zeevangers en vooral om te horen wat er speelde in de zeven kommen van het prachtige stuk landelijk gebied dat zich op 1 januari 2016 bij de gemeente Edam-Volendam voegt. De karavaan trok, mede door het mooie weer, veel bekijks. Overal liepen de mensen uit om gratis ijsjes in ontvangst te nemen. 

Dorpsraden

In alle kommen behalve Kwadijk waren er gesprekken met vertegenwoordigers van de lokale dorpsraden. Het is opvallend hoe krachtig de dorpsraden van de Zeevang zijn en hoeveel ze voor elkaar krijgen. In Hobrede hadden de bewoners zelf een dorpshuis gebouwd, zonder subsidie. In Warder werd het belang van dorpshuizen benadrukt door de Stichting Cultureel Erfgoed Warder. Dit systeem van democratie en betrokkenheid van onderaf moeten we zeker behouden in de nieuwe gemeente.

 

Wat er speelt

De dorpsraad van Hobrede had het voor elkaar gekregen dat er twee AED-apparaten in de gemeente hangen en dat het hele dorp op een reanimatiecursus is geweest. Ze lopen wel tegen een typisch probleem op van kleine kommen: de internetverbinding laat te wensen over. Het dorpscomité van Schardam trekt onmiddellijk aan de bel bij plannen die steeds weer opduiken om te bouwen in het buitendijks land. De dorpsraad van Warder maakt zich zorgen over al te drastische bouw van huizen in het weiland langs nieuw aan te leggen zijwegen en over het botulisme in de sloten, veroorzaakt door afdammingen. In Middelie maakt men zich druk over hard rijdend verkeer, zelfs bij het verkeersremmende plateau voor de school en in Beets baalt men van de trekkers met gigantische landbouwwerktuigen die continu de bermen van de smalle dorpsweg kapot rijden. Ook valt op hoeveel huizen er in de dorpen te koop staan, vooral in Warder en Beets. Als je dat gezien hebt is het geen wonder dat de huizenbouw in de nieuwbouwwijk van Oosthuizen (Waterrijk) voor geen meter opschiet. Ook daarvan kunnen we leren.

 

Muziek

Onderweg speelde Fred Seeboldt vrolijke accordeonmuziek en Vincent Koerse zong een aantal toepasselijke liederen over Noord-Holland, zichzelf begeleidend op gitaar. In de Grote Kerk van Oosthuizen was er een optreden van Carola Smit, die met begeleiding van Dick Plat een aantal prachtige ballads zong. De kerk zelf is ook een bezienswaardigheid en niet te vergeten de expositie met schilderijen van Anita Manshanden en Betteke Akkerman. Tenslotte hebben we bij boer Wennekers in Hobrede nog het een en ander over biologische veeteelt geleerd. Het idee van zo’n fietstocht is voor herhaling vatbaar.

 

N.M. van Straalen