Al vanaf begin jaren zeventig van de vorige eeuw wordt er gesproken over het auto- en busvrij maken van De Dijk. Toen werden er door GroenLinks al oplossingen aangedragen,

waarbij wij met “De Dijk”, de Haven en het Noord- en Zuideinde bedoelen.

Al vanaf begin jaren zeventig van de vorige eeuw wordt er gesproken over het auto- en busvrij maken van De Dijk. Toen werden er door GroenLinks al oplossingen aangedragen,

waarbij wij met “De Dijk”, de Haven en het Noord- en Zuideinde bedoelen.

Sinds de zomer van 2007 is de Haven zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur tot 18.00 uur auto en busvrij, vanaf Pasen tot eind september.

Een hele vooruitgang, maar alleen voor de Haven. Het Noordeinde daarentegen zit die dagen opgescheept met de bussen die heen en terug langs komen. Het Zuideinde is incidenteel een zondag autovrij.

Het hele gebied wordt in stukjes geknipt. Er komt geen oplossing voor het hele gebied.

Het huidige college heeft gekozen voor een afrit bij “Willempie”, om bussen en auto’s toch bij Spaander te laten komen. De afrit komt er alleen om Spaander en enkele andere ondernemers te behagen. Zolang de gemeente voor de oplossingen zorgt, hoeven de ondernemers niet na te denken over andere oplossingen.

Als de afrit bij “Willempie” er is kan de Haven worden afgesloten voor het verkeer, zo wordt er geredeneerd. Dan is er toch iets auto- en busvrij.

Geweldig voor de toerist en bewoners van de Haven. Het betekent wel dat de bussen en de auto’s twee en soms vier keer over het Noordeinde moeten. De bewoners van het Noordeinde zullen er “blij” mee zijn. Fietsers en wandelaars worden ook verbannen, want hoe moet je fietsen en wandelen tussen de bussen en de auto’s.

De bewonerswerkgroep die door de gemeente is ingesteld om mee te praten over het Noordeinde, mocht alleen praten over de kleur van de stenen, de paaltjes en de lantaarnpalen, want over de afrit mocht niet worden gepraat, dat stond vast. Het college had al besloten dat de afrit er komt.

Als “het strand bij Willempie”gaat verdwijnen, verdwijnt er weer een stukje “oud Volendam”.

In andere plaatsen doet men er alles aan om beeldbepalende onderdelen van het stads- of dorpsgezicht te behouden. In onze gemeente is al meerdere malen gebleken dat men in is staat om al het mooie wat we nog hebben te vernietigen.

GroenLinks is van mening dat de Dijk ons allemaal aangaat. Een kleine groep mensen besluit nu dat één van de mooiste stukken van Volendam, namelijk het Noordeinde, wordt opgeofferd voor een paar ondernemers. Het college zou het besluit moeten voorleggen aan de bevolking, zodat we allemaal over “onze” Dijk mogen mee beslissen. Nu kunnen we als bevolking alleen nog een bezwaarschrift indienen.

GroenLinks roept het college op om alsnog het genomen besluit voor te leggen aan de bevolking.

Greta Blakborn

GroenLinks Edam-Volendam