Onrust Middengebied en Singelwijk
In zijn Algemene Beschouwing constateerde fractievoorzitter Nico van Straalen dat we een mooie gemeente hebben, die in deze moeilijke tijden tegen een financieel stootje kan. Vergeleken met de rest van Nederland scoren we gunstig op veel fronten zoals onze criminaliteitscijfers en onze jeugdzorg. Toch zijn er genoeg zaken die de aandacht vragen en die we moeten oplossen. De gemeente moet duidelijker zichtbaar maken dat ze er is voor de burgers. Zo hebben we de laatste tijd hardnekkige problemen in het Middengebied in Volendam en in de Singelwijk in Edam. Er ontstaat daarbij een geruchtenstroom die veel kwaad bloed zet. De gemeente is er actief mee bezig, maar zij moet meer vertellen wat ze doet tegen de veroorzakers van de onrust. De burgemeester en de wethouders beloofden vanaf nu beter met de bevolking en de gemeenteraad hierover te communiceren.
Gemeente moet projecten in eigen hand nemen
In de gemeente staan veel grote bouwprojecten op stapel die maar duren en duren. Ook zien we steeds problemen met omwonenden die ontevreden zijn over de participatie. De plannen worden door projectontwikkelaars gerealiseerd en zij bepalen ook het tempo. De gemeente heeft de Broeckgouw met een bijdrage van de woningbouwcoöperaties zelf gerealiseerd. Een mooie, ruime wijk met afwisselende architectuur. Een geslaagd project. Wij vroegen in een motie om een heroverweging van de huidige situatie waarin de gemeente teveel overlaat aan projectontwikkelaars. De gemeente moet haar rol als ontwikkelaar weer op zich nemen. We hebben met het Broeckgouw-project veel kennis en ervaring in huis. Onze motie haalde het net niet.
Prijsvraag afvalscheiding
Waar Edam-Volendam het minder doet dan de rest van Nederland is de hoeveelheid afval en scheiding van gft. In onze gemeente hebben we 234 kg huisvuil per inwoner per jaar. In de rest van Nederland is dat 172 kg en wij willen naar 100 kg. De afvalheffing is niet kostendekkend. Er moet dus nodig iets gebeuren. Andere partijen dienden hierover moties in en wij zochten de oplossing in de creatieve hoek. We stelden voor om een prijsvraag uit te schrijven onder de bevolking met ideeën voor een betere scheiding en minder afval. Met een prijsvraag genereer je veel publiciteit met de lancering, de originele of grappige ideeën van bewoners en tenslotte de winnaar met het beste idee. In de hoofden van de burger moet het kwartje vallen dat het beter kan. Een meerderheid was voor.
Parkeerdruk in Edam en Volendam
Parkeren bleek ook steeds weer een hot item. Zo is op het Donata Steurhof een groot gebrek aan parkeerplaatsen. De gemeente en bewoners zijn in gesprek over oplossingen. Beide partijen hebben plannen gemaakt. Wij hebben met succes voorgesteld om bij de oplossing ook de inzet van deelauto’s te betrekken. In omliggende gemeentes wordt er goed gebruik van gemaakt. Eén deelauto kan tien personenauto’s vervangen. We gaan het proberen!
In Edam had de raad vorig jaar besloten (met onze tegenstem) om op het Egbert Sneijderplein toeristenbussen te parkeren. Dit zou ten koste gaan van 24 parkeerplaatsen voor omwonenden. Zij hebben middels een bewonersinitiatief overleg afgedwongen met de wethouder. Om de gesprekken een eerlijke kans te geven leek het ons verstandig om het besluit van de touringcars op te schorten, zodat de wethouder vrijuit kan overleggen en niet gebonden is aan het onzalige raadsbesluit van 2019. Ook voor deze motie vonden we een meerderheid van de partijen aan onze zijde.
We kijken terug op een vruchtbare vergadering. We waren tevreden met de toezegging voor betere communicatie over de onrust en de aangenomen moties over de afvalprijsvraag, de deelauto’s en het open gesprek met bewoners over het Egbert Sneijderplein. Veel moties van andere partijen kregen ook onze steun. Ik heb er een glaasje calvados op genomen. We kunnen er weer een jaar tegenaan.
John Kluessien namens GroenLinks