In de raadsvergadering van 17 oktober is het bestemmingsplan Oude Kom Volendam goedgekeurd. Vanaf 6 juni heeft het plan ter inzage gelegen en in die tijd konden mensen er bezwaar tegen maken (“een zienswijze indienen”). GroenLinks diende een motie in om nog een maand te wachten met de vaststelling van dat bestemmingsplan, zodat de raadsfracties meer tijd zouden hebben om te controleren of de gemeente de bezwaren zorgvuldig en redelijk heeft behandeld.

Behoud straatbeeld en beeldbepalende panden

Het bestemmingsplan heeft veel losgemaakt in Volendam omdat als onderdeel van het plan veel adressen zijn aangewezen als beeldbepalend pand of gemeentelijk monument. GroenLinks is een groot voorstander van het behoud van het karakteristieke straatbeeld in het centrum van Volendam, maar pleit tegelijkertijd voor zorgvuldigheid in de communicatie daarover naar de eigenaren. GroenLinks ontving van verschillende kanten reacties van huiseigenaren die met vragen bleven zitten als:

-         

Mag ik iets veranderen aan mijn huis als het een monument is?

-         

Mag ik mijn pand ooit slopen als het in slechte staat is?

-         

Waarom mag ik geen erker aan mijn huis bouwen?

-         

Voor welke onderhoudswerkzaamheden kan ik subsidie aanvragen?

-         

Enz.

 

Onzekerheid over zorgvuldigheid

De geluiden die wij opvingen wekten onzekerheid over de vraag of de gemeente wel in alle gevallen zorgvuldig met de bezwaren is omgegaan. GroenLinks vond dat de gemeente eerst met al deze eigenaren in gesprek moest gaan om tot een bevredigende oplossing te komen voordat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelde. We praten wel over een plan dat voor 10 jaar vaststaat. Het zou wel eens kunnen dat er – naast de ingediende bezwaren – veel problemen niet boven water gekomen zijn, want:

-         

Vanwege de minder gelukkige periode van tervisielegging (6 juni – 18 juli) heeft niet iedereen kans gezien om op tijd het plan in te zien en te reageren.

-         

Het plan is maar liefst 790 pagina’s dik en behoorlijk gecompliceerd, zodat lang niet iedereen kan doorgronden welke gevolgen dit plan voor hem of haar heeft.

-         

Veel mensen nemen niet eens de moeite om te reageren, omdat ze verwachten dat ze door de gemeente niet serieus genomen worden.

Wij vinden dat dit anders moet. Als de gemeente even iets meer tijd neemt om over beslissingen die mensen persoonlijk treffen, namelijk hun eigen huis, goed te communiceren, wordt ook de geloofwaardigheid op andere terreinen vergroot. De gemeente moet er niet op gericht zijn om zo weinig mogelijk reacties te krijgen, maar juist zoveel mogelijk.

Doorgejast

Hoewel het pleidooi van GroenLinks aanvankelijk sympathie ontmoette in de raad, steunde uiteindelijk geen van de fracties onze motie voor uitstel. Het bestemmingsplan is er doorgejast, jammer!

 

Nico van Straalen