Het jaar 2006 liet echter al andere cijfers zien.
Groenlinks heeft daarom aan het College de vraag gesteld of het niet wenselijk of zelfs noodzakelijk is om ook de meest recente cijfers boven tafel te krijgen. De reactie van het college was “(…) Wij hebben geen behoefte aan een nader onderzoek. De cijfers wijzigen daardoor niet”.
BEVOLKINGSKRIMP
Gebleken is dat er in 2007 een afname was van de bevolking van Edam-Volendam met 47 personen, terwijl een groei van ongeveer 200 was voorzien. Wat betekent dit of wat zou dat moeten betekenen voor het huisvestingsbeleid en het woningbouwbeleid? Dat vergt ons inziens minstens dat je dieper op de cijfers moet ingaan. De uitstroom of het vertrek van burgers uit onze gemeente in 2007 was 582 en de instroom was 368.
ONDERZOEK NOODZAKELIJK
Als je als gemeente geloofwaardig wilt zijn zou je toch in ieder geval onderzoek moeten doen naar de vraag wie er naar elders zijn vertrokken en waarom. Bijvoorbeeld:
o Werden er voldoende woningen te koop aangeboden?
o Waren de koopprijzen betaalbaar voor de mensen die vertrokken zijn?
o Wilden zij misschien liever een huurwoning of huurappartement?
o Wordt er in de inbreidingsprojecten voldoende voor starters gebouwd?
o Is de nadruk wel gericht op woningzoekende starters en niet teveel gericht op senioren of 50-plussers?
- Als gemeente kun je je afvragen hoe je kunt verantwoorden om als eerste project in de Zuidpolder een woonzorgcomplex van 150 eenheden te realiseren voor senioren en slechts 56 grondgebonden woningen voor starters.
- Ook wil je weten hoe je je als gemeente moet opstellen met de wetenschap dat er ongeveer 290 woningen leegstaan.
- Wanneer er ruim 1500 woningzoekende starters zijn wil je als gemeente weten waarom zij niet willen wonen in de inbreidingsprojecten waar honderden woningen worden en al zijn gerealiseerd? Voor wie zijn deze woningen en wat betekent dat voor het aantal woningzoekende jongeren?
- Als er bij de WBV Volendam 422 aanmeldingen zijn voor 62 huurappartementen, wat is er dan fout gegaan en wat betekent dat voor nieuw beleid?
Wat zou zo’n onderzoek en al deze cijfers kunnen zeggen?
Misschien krijg je beter inzicht of de uitstroom van burgers uit onze gemeente wel wenselijk is, en hoe die eventueel kan worden beïnvloed. En informatie over het feit of er veel hoogopgeleide jongeren onze gemeente verlaten. Wellicht krijg je ook meer informatie over de mogelijke verkoop van woningen aan regionale woningzoekenden.
Van de woningen in de Zuidpolder gaat naar schatting eenderde deel naar regionale woningzoekenden. Ook voor hen zullen de relatief laag te noemen grondprijzen aldaar geleden. Zodoende subsidieert de burger van Edam-Volendam de regionale woningzoekenden. De vraag is dan gerechtvaardigd of er niet een grotere financiële marge bij de verkoop van de kavels grond moet worden gepland, bijvoorbeeld om daarmee een groter aandeel goedkopere huurwoningen/appartementen te kunnen realiseren.
Kortom: GroenLinks denkt dat niet alleen op langere termijn, maar ook op zeer korte termijn nieuwe cijfers en nieuwe feiten nogmaals op een rijtje moeten worden gezet om te bezien waar andere keuzes moeten worden gemaakt.
TOT SLOT: BOUW VOOR SENIOREN?
“Volendam vergrijst!” praat iedereen iedereen na. En Volendam wordt volgebouwd. Zelfs de oude kom is niet meer veilig. Wijken met een eigen karakteristiek zoals Julianaweg, Kielstraat, Boegstraat en Zwaardstraat worden opgeofferd, en als je vraagt waarom wordt er meestal verwezen naar “vergrijzing”. Met die term bedoelt men het ouder worden van de mensen geboren tussen 1945 en 1955 (de “naoorlogse geboortegolf”). Maar die mensen zijn op zijn vroegst in 2010 65 jaar oud, en dan nog lang niet bejaard. En bovendien wonen al deze mensen al vele jaren meestal riant en vrijwel gratis. Er is geen woningnood onder vijftig-plussers. Waarom dus al deze plannen voor senioren in 2008, op welke cijfers zijn die plannen gebaseerd?
Moeten wij ons in 2008 zorgen maken om oudere mensen en nu vooral bouwen voor mensen die al 30-40-50 jaar wonen? We hebben het hier niet over het kleine (hoewel groeiende) deel bejaarden, die 24 uur per dag verzorging nodig hebben. Maar over de ouderen van pakweg 65 tot 75 jaar die volgens onze gemeentelijke ouderennota geen probleem vormen (pag 6 Actienota Vitale Ouderen: Ouderenbeleid Edam-Volendam). Nog nooit in de geschiedenis is er zo’n gezonde groep mensen van deze leeftijd geweest. Een groep die mobiel is en nog mobieler wordt. Een groep die zelf een mobieltje heeft en ook via internet en mogelijke andere ontwikkelingen nog steeds zelfstandig leeft en woont.
Vergrijzing is niet zozeer een woningprobleem, maar veel meer een personeelsprobleem. Wie wil er nog (heel) oude hulpbehoevenden helpen? Daarnaast gaat het qua huisvesting hooguit om aanpassingen aan een woning (wat al zo’n 20 jaar op allerlei manieren gebeurt) of om aangepaste woningen. En dat heeft niet zozeer te maken met vergrijzing, als wel met de veranderde opvatting dat je niet “intramuraal” (= in een verzorgings- of verplegingshuis) moet worden verzorgd, maar zo lang mogelijk thuis.
Bestuur en fractie GroenLinks Edam Volendam
https://www.groenlinks.nl/lokaal/edamvolendam