Dit is de bijdrage van Groenlinks aan de begrotingsbehandeling 2012 van 10-11-2011.

Algemene Beschouwingen bij de begroting 2012 GroenLinks

 

Voorzitter,

De coalitie VD’80, CDA en PvdA vormen nu ruim één jaar het college.

De samenwerking is ogenschijnlijk goed, zolang de partijen CDA en PvdA maar voldoen aan de eisen van VD ’80.

Dat werd pijnlijk duidelijk bij bv de behandeling van het voorstel over het toeristisch centrum Volendam en recent bij het burgerinitiatief over de ondergrond van de speelplaatsen.

De PvdA moest op het matje komen omdat respectievelijk wethouder Kes en wethouder Sombroek de houding van de PvdA niet accepteerden.

De PvdA draaide bij, om de coalitie niet in de waagschaal te stellen. Om de onderlinge band te verstevigen heeft de coalitie een doe-middag georganiseerd.  Ik weet niet of men elkaar moest uitbeelden, maar ik hoop voor de PvdA dat ze wel hun eigen mening mogen blijven uiten, anders gaat alles wel erg op elkaar lijken net als de poppetjes.

 

De aankoop van het gebouw waar we nu in vergaderen. Er hangen grote borden Te Huur aan de hekken, en staan in de tuin. Hoe bestaat het.

Het artikel van de makelaar die het aan de man moet brengen luidt als volgt:  ik citeer:

“Je kunt zien dat het Hoogheemraadschap de authentieke identiteit goed bewaard heeft gehouden. Alles is in prima conditie met oog voor detail. Hij wijst in dat kader op de schitterend onderhouden binnentuin, de ruime fietsenstalling, de prachtige entree met balie en de oude draaitrap naar boven, de kelder met kluizen, de keuken en de parkeervoorzieningen aan de voorzijde”. Einde citaat.

Er zijn partijen die er een andere kijk op hebben, het gebouw zou oud en gebrekkig zijn, maar dan gaat de gemeente een waardeloos gebouw verhuren of verkopen .

Volgens de makelaar is het een prachtig gebouw geschikt voor iedere organisatie. Maar kennelijk niet voor de gemeentelijke organisatie van de gemeente Edam-Volendam, vinden enkele partijen.

GroenLinks hoopt dat er spoedig werknemers van onze gemeente werkzaam zullen zijn in dit fantastische gebouw en men niet blijft hangen in geneuzel, zoals ‘onze mensen willen niet naar Edam”.

 

 

 

 

 

GroenLinks organiseerde in mei 2010 een demonstratie waarbij het gebouw symbolisch omarmd werd. Met steun van Oud-Edam kwamen daar boven verwachting veel mensen op af. Dit laat zien dat de situatie leeft bij een groot deel van de inwoners van de kom Edam. Men vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente het gebouw in de verhuur zet en niet gebruikt voor de ruimtenood van haar eigen organisatie.

 

Voorzitter,

Het op tijd aanleveren van de begroting schijnt heel wat voeten in de aarde te hebben. Als je een jaar van tevoren weet wat de datum is waarop de begroting aangeleverd moet worden bij de raadsleden zou dat toch moeten lukken.

Als de boekhouders, de afdeling middelen, voor de zomer vakantie klaar zijn met boekhouden, moeten de afdelingen toch ook op tijd beginnen te verzinnen wat men het komend jaar wil met deze gemeente.

Misschien moet het een keer anders om. Dat eerst het beleid wordt vorm gegeven voor het aankomende jaar en dat dan de boekhouders aan de slag gaan.

GroenLinks heeft nu het idee dat beleid wordt gezocht bij de cijfers.

Bij de volgende begroting hoop ik te horen welke volgorde is gekozen.

 

Programma 1 Bestuur

Bij het kopje “nieuwe ontwikkelingen in 2012”staat alleen de modernisering van de GBA.

Dat is dan ook nog een initiatief van het Ministerie van BZK.

Wat voorziet ons college aan nieuwe ontwikkelingen in 2012? Het lijkt wel of het college geen nieuw bestuurlijke ontwikkelingen ziet terwijl er toch van alles aan de hand is met regionale samenwerking, fusies van gemeentes, e.d.

 

Bij communicatie lees ik dat informatievoorziening en communicatie tussen gemeenteraad en burger ontwikkeld gaat worden. De kwantitatieve indicator staat op € 5.000,--. Denkt u dat het goed komt met 5.000,-- Euro. En hoe is de communicatie van het college met de burger. De uitzending van de afgelopen raadsvergadering op de radio deed het niet, laat staan het voorgenomen interactief participeren van de burger om zo de burger dichter bij de politiek te brengen.

Het college zelf communiceert tegenwoordig met memo’s en brieven met de gemeenteraad, dat is makkelijk dan hoeven er ook geen discussies plaats te vinden. Zo moet het niet met de burger.

 

 

 

 

 

Programma 2 WMO en Nazorg

De WMO is een breed beleidsveld waar veel geld in omgaat en wat de komende jaren alleen maar meer zal gaan worden. Bij nieuwe ontwikkelingen staat dat eind 2011 het WMO beleidsplan geëvalueerd. Wat zijn dan de nieuwe ontwikkelingen in 2012.

Als we kijken bij zorg voor kwetsbare groepen zien we dat we moeten inspelen op de vergrijzing. Bij “wijze van realisatie/uitvoering”staat “schrijven van een woonzorgvisie”.

GroenLinks wordt hier niet echt wijzer van en zo staan er nog een paar van deze omschrijvingen. Wat dat betreft mag het wat ons betreft wel wat concreter. Wij zijn eerder geïnformeerd over het bestaan van twee rapporten waarin een analyse gemaakt wordt van de behoefte aan woningen die geschikt zijn voor ouderen. Wat gaat zo’n woonzorgvisie daar aan toevoegen, wat niet al in de rapporten staat.

 

 

Programma 3 Veiligheid

In dit programma is een beleidsprioriteit de behoefte, noodzaak en mogelijkheid tot de inzet van camera toezicht nader te onderzoeken.

GroenLinks vraagt zich af of de veiligheid van burgers wordt vergroot als er hier en daar camera’s hangen. Wij kunnen ons wel voorstellen dat bv juweliers zich willen beveiligen.

Dat is specifiek voor hun winkel, maar camera’s zomaar in de openbare ruimte, daar is GroenLinks niet voor. Het moet een specifiek doel dienen.

GroenLinks dringt erop aan dat de raad geïnformeerd wordt over de resultaten van het behoefte-onderzoek naar de inzet van cameratoezicht.

 

 

 

Programma 4 Verkeer en Vervoer

 

Tijdens de begrotingsbehandeling vorig jaar november heb ik in dit programma een paar punten opgenoemd waarvan gezegd werd dat het in 2011 aan de orde zou komen.

GVVP, parkeernota, verkeersplan toeristisch centrum, fietsenstalling Edam, parkeermogelijkheden voor fietsen bij bushalten enz..

 

Eindelijk nieuwe fietsenstalling in Edam. In 2012, aldus de wethouder in de krant. GroenLinks is verheugd, maar bloemen bij de meet en niet in 2013.

 

 

 

 

Het verkeersplan toeristisch centrum heeft het licht gezien, alleen de Haven was afgelopen seizoen auto- en bus vrij. Op het Noordeinde en het Zuideinde is weinig van de plannen uitgevoerd. De andere plannen staan nu weer voor 2012 op de agenda. GroenLinks is uitermate teleurgesteld over de prestaties van het college in dit dossier.

 

De planning voor de rotonde bij de Singelweg/Burg. Versteeghsingel bleek vorig jaar uit de beantwoording van vragen dat er al met de voorbereidingen was  gestart en dat een schetsontwerp in voorbereiding was.

GroenLinks heeft er niets van gezien en kunnen we daar uit afleiden dat die rotonde nog niet in voorbereiding is?

 

Eén van de prioriteiten in programma 4 is het verbeteren van schoolroutes.

Het fietspad achter de Willem Wouterstraat, ook een schoolroute, is op het laatste stukje na, gereed. Het heeft even geduurd maar het ligt er mooi bij.

Kan de wethouder aangeven waarom het laatste stukje niet is meegenomen?

 

GroenLinks zou graag zien dat in Edam de kruising Zuidpolderlaan - Dijkgraaf de Ruiterlaan  - Broeckgouwstraat aangepakt wordt. Die kruising ligt in de schoolroute naar de Trimaran zowel voor kinderen uit Edam als uit Volendam. De Zuidpolderlaan – Dijkgraaf de Ruiterlaan is een drukke route met veel bouwverkeer voor de Broeckgouw en dat maakt de kruising gevaarlijk. Volgens ons heeft dit een hogere prioriteit dan het aanleggen van vrijliggende fietspaden langs de Singelweg. Dat dient o.i. vooral de doorstroming van het autoverkeer. Het veiliger maken van verkeerssituaties voor langzaam verkeer rond en naar de scholen zou een hogere prioriteit moeten te hebben.

 

GroenLinks zal er een motie over indienen.

 

Programma 5 Economische structuur en Toerisme

In 2011 zou een economische visie voor de korte, middellang en lange termijn het licht zien volgens de programma begroting 2011. Daarin zal toerisme een plaats krijgen. De visie is er niet en komt nu weer in 2012 en toerisme zal er niet in opgenomen worden.

Het toerisme is de laatste jaren erg toegenomen en zal volgens de begroting nog verder toenemen. In het stuk over de winkeltijden, welke afgelopen raad werd behandeld, werd gesproken over 2 a 3 miljoen toeristen per jaar. De wethouder vond dat men mij erg veel. Volgens GroenLinks wordt het tijd dat er onderzocht wordt hoeveel toeristen er werkelijk komen.

Iedere ondernemer of wethouder of burger slaat er een slag naar, maar als we het werkelijk willen weten, moeten we het onderzoeken.

 

 

 

 

GroenLinks zal er een motie voor indienen.

 

GroenLinks is van mening dat de gemeente verantwoordelijk blijft voor het kanaliseren van de toeristen stromen. De overlast die burgers in de toeristische gebieden ervaren moet serieus worden genomen.

 

Programma 6 Onderwijs

Binnen dit programma is een nieuwe ontwikkeling een nieuw schoolgebouw in de Broeckgouw voor de Blokwhere. Volgens de prognose van de leerlingenaantallen heeft het SKOV geen recht op een nieuw schoolgebouw. GroenLinks heeft uit de beantwoording begrepen dat dit onderwerp in de raad besproken wordt en uit de antwoorden bleek ook dat de andere schoolbesturen geen behoefte hebben aan uitbreiding. Dat verbaasd ons maar het zij zo

 

Aan het einde van het schooljaar 2011-2012 loopt de subsidie voor het pilot-project de Brede School af. Op basis van tussentijdse evaluaties wordt beoordeeld of het project vervolg krijgt en in welke vorm.

De evaluaties hebben de raad nog niet bereikt, ook over dit onderwerp gaat GroenLinks ervan uit dat de evaluatie en de nieuwe vorm van subsidiering in de raad behandeld wordt.

 

Uit het rapport van de rekenkamer over onderwijshuisvesting blijkt dat er op dit terrein veel verbeterd kan worden. GroenLinks hoop dat het aangekondigde onderzoek naar doorcentralisatie van onderwijshuisvestingsmiddelen niet te lang op zich laat wachten.

 

Programma 7 Sport en recreatie

Bij nieuwe ontwikkelingen staat in dit programma alleen het opstellen van een nieuwe sportnota. Maar één van de prioriteiten voor 2012 is het renoveren van zwembad De Waterdam. Dat kost een paar centen. Op welke termijn denkt het college dat met de renovatie begonnen kan worden om in ieder geval het buitenbad voor de zomer van 2012 gereed te hebben.

 

Bij de behandeling van de begroting 2010, dus november 2009, werd besloten om voor de nieuwe baan voor AV Edam geld te reserveren. Veel mensen waren blij. November 2011 is nog niets zichtbaar van de ontwikkelingen. Denkt het college dat bij de begrotingsraad in 2012 de baan klaar is?

 

In dit programma staat ook iets over de speeltoestellen in het zand.

 

 

 

 

De wethouder gaat er van uit dat alles volgens plan wordt uitgevoerd. Dat lijkt mij naar aanleiding van de discussie over het burgerinitiatief in de raad op z’n minst voorbarig. De raad zou na 3 maanden het tot nu toe uitgevoerde beleid evalueren. Volgens diverse bronnen heeft de wethouder een enquête verzonden. Naar wie is die enquête verstuurd? Is die enquête ook naar de raadsleden verstuurd?

Wat beoogt het college met deze enquête en hoe ziet zij het traject van de besluitvorming op dit onderwerp.

 

Programma 8 Welzijn en Cultuur

Voorzitter,

Het nieuwe gebouw voor CBW, PX is een feit. Het is een mooi gebouw geworden. GroenLinks hoop dat de exploitatie van het gebouw rond komt.

In Edam staat ook een mooi gebouw De Singel. Daar is gebleken dat de exploitatie niet rond komt. In de begroting staat dat de subsidie afgebouwd gaat worden in 2 jaar. De realiteit is dat De Singel per 1-1-2012 een dependance wordt van CBW. De raad is middels een brief op de hoogte gesteld van dat feit, maar GroenLinks gaat ervan uit dat we in de raad binnenkort op de hoogte gesteld gaan worden van de ins en outs, want zoals in de brief al is aangekondigd gaat het geld kosten.

 

Enkele weken geleden stond in de krant dat de landelijke overheid miljarden aan subsidies verstrekt zonder na te gaan of de gelden ook effectief besteed worden.

GroenLinks wil weten hoeveel geld er in onze gemeente aan subsidies wordt verstrekt. Te beginnen in de welzijnssector. Ook in onze gemeente wordt op allerlei terreinen subsidie verstrekt zonder dat we weten welke resultaten behaald worden en of er überhaupt wel resultaat wordt behaald. Vaak wordt gezegd, zowel landelijk als gemeentelijk, dat resultaten moeilijk te meten zijn en daarom gaan we er gewoon mee door. Criteria vaststellen of indicatoren meegeven vind men vaak lastig. Als je dat vastlegt kan je erop afgerekend worden, wordt meestal gedacht. Maar als je het positief bekijkt kun je ook zeggen dat je beleid kan bijstellen om een positief resultaat te bereiken.

Het antwoord op de vraag hoeft deze vergadering niet. GroenLinks zal de vraag schriftelijk stellen.

 

Programma 9 Maatschappelijke Zorg en Volksgezondheid

In dit programma komt veel op de gemeente af. Het kabinet gaat wetten samenvoegen en taken overhevelen naar de gemeenten. Een grote klus wordt de wet werken naar vermogen. En daarbij ook nog de AWBZ en de Jeugdzorg. Dat vergt veel van onze organisatie.

Per 1 januari 2012 komt ook de schuldhulpverlening op het bordje van de gemeente en zal er een integraal beleid op ontwikkeld moeten worden. Ook moet er gewerkt gaan worden aan preventie. Is onze gemeente daar al mee bezig?

GroenLinks hoopt dat de raad in een vroeg stadium op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen op deze punten, zodat de raad mee kan denken en adviseren en niet alleen als het definitieve plan voorligt.

 

Programma 10 Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting en Milieu

 

Onder nieuwe ontwikkelingen staan een groot aantal projecten, waarvan sommige ons hoopvol stemmen, zoals een potentiële oplossing voor het voormalige Tase-terrein. GroenLinks is benieuwd naar de “besluitvorming”  en dringt erop aan dat het overleg met de ontwikkelaar spoedig hervat wordt. Het is een schande dat deze in het oog springende plek die uitermate geschikt is als inbrei-locatie zo lang staat te verkommeren.

 

Ten aanzien van het project Korsnäslocatie dringt GroenLinks erop aan dat serieus gekeken wordt naar een alternatieve ingang van de parkeergarage, zodanig dat de Baandervesting gespaard blijft. Naar onze mening is het voorliggende plan een enorme aanslag op de monumentale waarde van de vesting terwijl zich juist een unieke mogelijkheid voordoet dit gedeelte van de vesting ook autovrij te maken en daarmee de hele vesting.

 

GroenLinks zal hierover een motie indienen.

 

Morgen, 11 november is niet alleen sintmaarten, maar ook de dag van de duurzaamheid.

 

De doelstelling van het milieubeleid van deze gemeente is erg algemeen geformuleerd: “Handhaving en verbetering duurzame omgeving- en woonkwaliteit.” Voor de uitvoering van het milieubeleid wordt verwezen naar het milieubeleidsplan. Maar in feite is de ambitie van de gemeente zeer beperkt: het verlenen van vergunningen en het uitvoeren van de handhavingstaken op het gebied van bodem, geluid en water worden gezien als de belangrijkste activiteiten.

 

GroenLinks pleit voor meer ambitie in het beleid ten aanzien van duurzaamheid.

In januari van dit jaar was er een zeer succesvolle energiemarkt. De grote belangstelling daarvoor, zowel van de kant van particulieren als bedrijven en overheden laat zien dat hier echt winst te behalen valt.

 

 

 

De vraag is of gemeente deze positieve uitgangssituatie voldoende uitbuit. Wat ziet de gemeente als vervolg op de energiemarkt?

 

Het beleid kan ambitieuzer, bijvoorbeeld de gemeente wil tot de top 5 van duurzame gemeentes in Noord-Holland behoren. Volgend jaar bij de top 10 van gemeenten in Nederland.

GroenLinks heeft bij de vorige algemene beschouwingen verschillende voorstellen gedaan en ik herhaal er een paar, om te komen tot een ambitieuzer beleid, bijv. door het uitwerken van de doelstelling in meetbare indicatoren, zoals bijv.

- Streven naar een toppositie in het duurzaam bouwen in de Broeckgouw;

- Natuurdoelen formuleren voor het natuurpark de Broeckgouw en elders

- Percentage grondoppervlakte van de gemeente dat groen is vergroten

- De subsidies voor energie besparende maatregelen uitbreiden.

 

Programma 11 Algemene Dekkingsmiddelen

 

De begroting is sluitend, Reserves in de miljoenen. Edam-Volendam staat er goed bij.

De weerstandscapaciteit van de gemeente is 36,5 miljoen Euro, € 2978 per woonruimte.

GroenLinks vraagt zich af hoe hoog de reserves moeten oplopen, heeft u een streefbedrag?

Hoe kunnen we aan de burger verkopen dat er geen geld is voor, om maar iets te noemen, renoveren zwembad, maar wel een reserve van pak hem beet 40 miljoen Euro.

Op zich is er niets mis met een goede reservepositie, maar tot hoe ver moet het groeien. Reserves zijn er voor slechte tijden, durft u het dan ook in te zetten.

 

Voorzitter,

Het zijn onzekere tijden en we weten dat er een en ander op de gemeente afkomt, maar laten we niet teveel somberen en de toekomst met optimisme tegemoet zien.

 

Greta Blakborn

Fractievoorzitter GroenLinks