Ook dorpshuizen, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties hebben moeite met de energiekosten. Zo vertrok het CBW uit het Singelgebouw vanwege de energierekening.
De gemeente wil inwoners en maatschappelijke organisaties te hulp schieten. Voor mensen met een laag inkomen kwam in juni het plan voor een Fixbrigade: een team klussers dat bij mensen thuis langskomt om kleine en middelgrote energiebesparende maatregelen aan te brengen. Voor maatschappelijke organisaties is na een voorstel van GroenLinks en de PvdA beloofd dat er een noodfonds van €1 miljoen komt voor steun bij het betalen van de energiekosten. Mooie plannen, waar wij van GroenLinks helemaal achter staan.
Het probleem is dat de plannen nog steeds plannen zijn. Er is niet bekend wanneer onze inwoners een afspraak kunnen maken met de Fixbrigade of wanneer maatschappelijke organisaties compensatie voor de energierekening kunnen aanvragen. Ook is niets bekend over een bredere aanpak van energiearmoede. Onze gemeente heeft een flinke hoeveelheid geld ontvangen van de Rijksoverheid om inwoners te helpen die in energiearmoede leven. Wat ons betreft moet de gemeente ervoor zorgen dat de initiatieven tegen de hoge energierekening snel van start gaan, in ieder geval vóór de winter weer voor de deur staat.
GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over de voortgang van de twee initiatieven en wat er nog meer gedaan wordt om energiearmoede aan te pakken. De energieprijzen stijgen niet langer, maar de problemen blijven. Het is belangrijk dat mensen met een laag inkomen en maatschappelijke organisaties weten waar ze aan toe zijn en welke hulp ze kunnen verwachten voor de hoge energierekening.
Sean Tol