De gemeente is een proef gestart waarbij gedurende vier maanden een stukje van de dijk in Volendam zeven dagen per week afgesloten wordt. Hè, hè, we gaan vooruit!

Het is heel normaal dat een historisch stads- of dorpscentrum een autovrij wandel- en winkelgebied heeft. Dat trekt toeristen aan en bevordert niet alleen de bedrijvigheid maar ook de gezondheid van de mensen die in het centrum recreëren of er werken. Waarom heeft de gemeente Edam-Volendam nooit gekozen voor een volledig autovrije dijk?

34 jaar geleden deed de toenmalige PPR (de voorloper van het huidige GroenLinks) een folder in elke Volendamse en Edamse brievenbus met de tekst "Een autovrije dijk". Daarmee werd gepleit voor een wandel- en winkelgebied zonder bussen of auto's van het Noordeinde tot het Zuideinde. In de jaren daarna heeft GroenLinks in talloze artikelen uiteengezet wat het belang was van een autovrije dijk voor de aantrekkelijkheid van Volendam voor toeristen én voor onze eigen inwoners die graag over de dijk slenteren of daar op het terras zitten. We hebben diverse acties georganiseerd, zoals het verspreiden van een foto van het Noordeinde met een gephotoshopte “weg onderlangs” met autobussen, om zichtbaar te maken wat een fatale vergissing zo’n weg zou zijn. Affiches werden verspreid die opriepen tot een autovrije dijk.

In tientallen artikelen en in verschillende gemeenteraadsvergaderingen heeft GroenLinks realistische voorstellen gedaan over de periodes waarop de dijk afgesloten zou kunnen worden, inclusief welke uitzonderingen daarop gemaakt zouden kunnen worden. Er werd ook gewezen op de onzin van de "ritjesrijders": inwoners van de gemeente die puur voor de lol een rondje met de auto over de dijk maakten. Er werden allerlei alternatieven aangedragen om de bereikbaarheid en de parkeerproblematiek op te lossen, zonder dat rigoureuze wijzigingen of jaren durende werkzaamheden nodig waren.

Sinds 2000 gaat het langzamerhand de goede kant op. Er zijn nu zondagen zonder auto's en bussen op de dijk, er is de zogenaamde kermisvariant en dan is er nu de proef om de auto’s de hele week van de dijk te weren. En als lichtpuntje aan de (verre?) horizon gloort nog altijd de mogelijkheid om de auto’s én de bussen volledig te weren van de haven en de dijk.

We gaan vooruit, maar nog steeds zijn niet de belangen van de toerist en van de inwoners van de gemeente het uitgangspunt, maar de veronderstelde economische belangen van een kleine groep ondernemers. Het wordt tijd dat daar een eind aan komt. GroenLinks blijft zich dan ook verzetten tegen een afrit bij "Willempie", omdat daarmee geen autovrije dijk gerealiseerd wordt.

GroenLinks juicht het toe dat de gemeente eindelijk weer in beweging lijkt te komen, maar het is wel zuur te constateren dat de huidige proef al meer dan 30 jaar geleden werkelijkheid had kunnen worden.

 

GroenLinks Edam-Volendam, Nico van Straalen